Ouderschapsplan maken

29 januari 2019

Een ouderschapsplan maken is verplicht als u kinderen heeft. Maar wat moet er nu in komen te staan?Wat zijn nuttige en goede afspraken?

Ouderlijk gezag

Ten eerste zult u iets moeten afspreken over het ouderlijk gezag. Dat heeft u normaal gesproken gezamenlijk, maar hoe vul je dat slim in als je niet meer onder een dak woont? Hoe wissel je informatie uit over de kinderen zodat je samen kunt blijven beslissen over de belangrijke dingen? Dat zijn wel de belangrijkste vragen om te beantwoorden, waarmee u direct een goede basis legt voor de samenwerking als ouders, ook na de scheiding.

Zorgverdeling

Natuurlijk moet u besluiten wanneer de kinderen bij wie zijn. Co-ouderschap, of een meer klassieke verdeling, of...? Alles kan en mag, maar wat past bij u en de kinderen.
Daarnaast zaken als vakanties en feestdagen en diverse andere onderwerpen die we vooral bespreken om vast te stellen waar tussen u als ouders de verschillen zitten. Door die vast uit te discussiëren trekken we overleg en discussies naar voren, wat een soepele start van de regeling op zal leveren.

Kinderkosten en kinderalimentatie

De Tremanormen geven algemeen geaccepteerde richtlijnen over hoeveel de kinderen kosten en hoe dat tussen u verdeeld kan worden. Maar het kan ook allemaal anders, want de Tremanormen zijn geen wet. Wat de opties zijn en wat handig en verstandig is hangt erg van u zelf af. Daarbij is goede raad welkom. Met aandacht voor de fiscale mogelijkheden van kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting die jullie straks als alleenstaand ouders kunnen helpen de kosten voor de kinderen te dragen.

Scheiden in

Leiden
Oegstgeest
Katwijk
Noordwijk
Hoofddorp
Hillegom
Lisse
Nieuw Vennep
Warmond
Kaag en Braassem
Zoeterwoude
Voorschoten
Rijnsburg

Social media

WhatsApp chat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram